Ο Χάμιλτον στην pole του ισπανικού GP

Saturday 10 May 2014

Το ξεκίνημα των κατατακτήριων δοκιμών με την αντίστροφη μέτρηση του 18λεπτου βρήκε το Μαλντονάντο σε πολύ δύσκολη θέση. Ο πιλότος της Lotus βγαίνοντας από τα πιτ και έχοντας τη σκληρή γόμα της Pirelli (σ.σ: η σκληρή και η μέση στη διάθεση όλων των ομάδων) γλίστρησε στο πρώτο σικέιν βρέθηκε εκτός γραμμής στη καμπή Renault αλλά έμεινε στο γκάζι εκτός πίστας πάνω στο βαμμένο τσιμέντο με αποτέλεσμα να σπάσει η πρόσφυση του πίσω μέρους.
Ο Μαλντονάντο προσπάθησε ν' αντιδράσει αλλά ήταν αδύνατο η Lotus διέγραψε μια μεγαλοπρεπέστατη τροχιά με το πλάι και χτύπησε στον τοίχο. Εκεί τελείωσαν οι δοκιμές για τον οδηγό από τη Βενεζουέλα. Η διαδικασία διεκόπη μέχρι να καθαρίσει η πίστα από τα συντρίμμια και όταν ξανάρχισε ο Ρόσμπεργκ έδωσε τον τόνο με τη Mercedes σημειώνοντας χρόνο 1:26.7 με τη σκληρή γόμα. Επίδοση 1.4 sec ταχύτερη από το δεύτερο Βάλτερι Μπότας. Η σκληρή γόμα προτού ζεσταθεί δεν κράταγε όσο θα ήθελαν οι πιλότοι με αποτέλεσμα θεαματικές πλαγιολισθήσεις. Δεδομένου όμως πως αύριο στον αγώνα θέλουν να χρησιμοποιήσουν όσο περισσότερο γίνεται τη μέση γόμα, ήταν μονόδρομος στο Q1 η χρήση της σκληρής καθότι στη διάθεση κάθε πιλότου βρίσκονται 3 σετ από κάθε γόμα για κατατακτήριες δοκιμές και αγώνα.
Αποκλείστηκαν από τη συνέχεια εκτός του Μαλντονάντο που δεν πήρε χρόνο οι τέσσερις πιλότοι των δυο μικρών ομάδων Marussia και Caterham με τον Τσίλτον να ξεχωρίζει. Ο Άντριαν Σούτιλ πλήρωσε ακόμη μια φορά το τίμημα του βάρους του.

Οι Γκροζάν και Μάγκνουσεν κατάφεραν να πετύχουν χρόνο πρόκρισης την ύστατη στιγμή με τη μέση γόμα. Το ίδιο επιχείρησε και ο Ράικονεν που στο ξεκίνημα του γρήγορου γύρου στα φρένα για την πρώτη στροφή από 330km/h στα 120km/h παραλίγο να πέσει πάνω σε μια Toro Rosso (Κβιάτ).

Ξεκινώντας η δεύτερη περίοδο η χρήση της μέσης γόμας ήταν μονόδρομος με τις Mercedes να μονομαχούν, το Χάμιλτον να ψαλιδίζει τη διαφορά αλλά το Ρόσμπεργκ να μένει μπροστά. Πίσω τους ο Ρικιάρντο ήταν στα 4 δέκατα από το Χάμιλτον δείχνοντας πως είναι ο μόνος που μπορεί να τους ακολουθήσει. Οι ισορροπίες δυνάμεων δείχνουν να μεταβάλλονται οι Mercedes αυξάνουν τη διαφορά, η Red Bull προσπαθεί ν' ακολουθήσει, η Ferrari κάνει βήματα προς τα πίσω και όσο για τις υπόλοιπες ομάδες δε φαίνονται καν στο βάθος του ορίζοντα. Μεγάλη απογοήτευση ειδικά από τη McLaren που ξεκίνησε τη χρονιά με δυο πιλότους στο βάθρο αλλά και τη Williams που φάνταζε φαβορί στις χειμερινές δοκιμές εξέλιξης. Από τη συνέχεια αποκλείστηκαν οι Force India, οι Toro Rosso, η ΜcLaren του Μάγκνουσεν και η Sauber του Γκουτιέρεζ. Μόλις 83 χιλιοστά του δευτερολέπτου έδωσαν στον Αλόνσο την πρόκριση στη 10αδα έναντι του Χούλκενμπεργκ. Οι θεατές που κατέκλυζαν τις κερκίδες περίμεναν κάτι περισσότερο από τον Ισπανό όμως η Ferrari δεν τον βοηθούσε.

Στο ξεκίνημα του Q3 και ενώ οι Mercedes είχαν βγει για την πρώτη τους προσπάθεια, ο Φέτελ έμεινε μέσα στο pit lane από μετάδοση. Βγήκε αργά στην πίστα και τελικά εγκατέλειψε στην ανηφόρα της καμπής Renault. Παραλίγο μάλιστα να τον πάρει σβάρνα ο Χάμιλτον που βρίσκονταν σε γρήγορο γύρο. Μέχρι να απομακρυνθεί το μονοθέσιο οι αγωνοδίκες διέκοψαν τη διαδικασία. Ο Γερμανός διέσχισε τρέχοντας μέρος της πίστας υπό τις επευφημίες των θεατών. Όταν η διαδικασία ξεκίνησε εκ νέου ο Χάμιλτον για πρώτη φορά σήμερα κινήθηκε ταχύτερα από το Ρόσμπεργκ. Πίσω τους μόνο ο Ρικιάρντο με ελάχιστη διαφορά ενώ ο Αλόνσο απογοήτευσε με την ταχύτητά του παρότι 4ος. Απέμεναν πια κάτι λιγότερο από δυο λεπτά όταν ξεκίνησαν να κάνουν την πρώτη τους προσπάθεια στο Q3 οι υπόλοιποι 6 πιλότοι. Ο Ράικονεν εξάντλησε τα όρια της Ferrari, ρίχνοντας 4 δέκατα στον Αλόνσο αλλά οι Mercedes απογειώθηκαν κατεβάζοντας 8 δέκατα επιπλέον. Αυτό το πέτυχαν χρησιμοποιώντας φρέσκο σετ ελαστικών. Ο Χάμιλτον παρέμεινε επικεφαλής, ο Ρικιάρντο διατήρησε την 3η θέση ενώ οι Ferrari είδαν τους Μπότας και Γκροζάν να κινούνται ταχύτερα. Έτσι βρέθηκαν στην 6η και 7η θέση αντίστοιχα. Ο Αλόνσο δεν πρόλαβε στο φινάλε να κάνει άλλη προσπάθεια.

Για το Χάμιλτον ήταν η 4η φετινή του pole σε πέντε αγώνες.

Ο αγώνας που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον θα μεταδοθεί αύριο στις 14:10 απευθείας από τον Alpha.

Συνολικά η τελική κατάταξη διαμορφώθηκε ως εξής:
Θέση Πιλότος               Ομάδα                 Χρόνος     Διαφορά
 1.  Lewis Hamilton        Mercedes              1m25.232s
 2.  Nico Rosberg          Mercedes              1m25.400s  +0.168s
 3.  Daniel Ricciardo      Red Bull-Renault      1m26.285s  +1.053s
 4.  Valtteri Bottas       Williams-Mercedes     1m26.632s  +

No comments :

Post a Comment

 

Total Pageviews

Popular Posts